Darboğaz (Bottleneck) Nedir?

Darboğaz (Bottleneck) Nedir?

Darboğaz (Bottleneck) Nedir?

Darboğazlar; bir süreci yavaşlatan aksaklıklar veya engellerdir. Bir darboğaz, tüm sistemin performansıyla ve kapasitesiyle tek veya sınırlı sayıda bileşen veya kaynak ile sınırlı olan bir olgudur.

 

Süreç yönetimindeki tanımı ise sizin maksimum üretebileceğiniz ürün sayısından daha fazla iş, ürün talebinin gelmesi aşamasıdır. İş talebimizin maksimum üretim miktarımızdan fazla olması da iş akışında kesintiye ve gecikmelere yol açar. Yani bir işi yaparken bazı kısıtlar ortaya çıkıyor ve sizin işlemlerinizde aksaklıklara yol açıyor.

Burada kısıtlar herhangi bir şey olabilir: Çalışan kişi sayısı, üretim miktarı, ham madde miktarı… Yani o işin aksamasına ne sebep oluyor ise o bizim darboğazımız oluyor. Örneklendirecek olursak: Bizim envanterimizde günde 120 ürün çıkarabilecek kadar hammaddemiz olsun. Ancak bizim günde 70 ürün yapabilecek çalışanımız var ise burada çalışan sayısı bizim darboğazımız oluyor. Yani işlem hızımızı darboğaza göre belirlemiş oluyoruz.

Başka bir örnek verecek olursak:

Açık büfe yemek sırasında bir tıkanıklık yüzünden kuyruk akışının olmaması ve tıkanıklık oluşması. Bunlar yemeğin bitmesi sonrasında yemek bekleme, müşterinin yiyeceği yemeğe karar verememesi, sırada yaşanan tartışmalar veya kazalar, personel eksikliği gibi birçok sebep olabilir. Sıranın tıkandığı yeri görüp, inceleyip tıkanma sebebini analiz etmemiz lazım. Daha sonra darboğazın sebebine göre akışı sağlayacak şekilde en uygun çözümü bulup uygulamamız lazım.

 

Bu yazı; OMD Holding Adamaksan & Kaizen Okulu & Verimlilik Enstitü personellerinden Ekin Berfin Bıyık’ın katkılarıyla yazılmıştır.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *